TiramISu ERP - Poslovno informacioni sistem
ICT magazin BIT
petak, 29. mart 2024. - 13:27
Dizajniranje aplikacija za iskustvo upotrebe na više uređaja

Dizajniranje aplikacija za iskustvo upotrebe na više uređaja

03. dec 2014.

Dizajniranje aplikacija za iskustvo upotrebe na više uređaja

Predstavljamo vam knjigu Designing Multi-Device Experiences: An Ecosystem Approach to User Experiences across Devices (Dizajniranje aplikacija za iskustvo upotrebe na više uređaja), autora Michal Levin-a u izdanju O'Reilly Media-e.
 
Sa pojavom Smartphone uređaja, tablet računara i pametnih televizora (između ostalih uređaja koji nose oznaku smart) došli smo do naglog povećanja broja aplkacija koje je moguće preuzimati, instalirati i na kraju koristiti. Većina ovih aplikacija su u početku predstavljale ekvivalent svojih deksktop verzija koje su nudile identične mogućnosti na manjem ili većem ekranu (u zavisnosti od toga da li se radi o telefonu ili TV uređaju veće dijagonale). Međutim, u novije vrijeme pojavljuje se potreba za dizajniranjem aplikacija koje su osjetljive na kontekst korišćenja istih a samim tim i do potrebe da se aplikacije na različitim uređajima međusobno dopunjavaju funkcionalnostima.
 
Osnovna tema ovog teksta jeste 3K pristup dizajnu aplikacija za više uređaja – Konzistentnost, Kontinuitet i Komplementarnost dizajna. Konzistentnost predstavlja paradigmu kreiranja aplikacija koje prate klasičan stil – prenošenje istih funkcionalnosti na sve ekrane (ovo nije nužno loš način razvoja mobilnih aplikacija) sa naporom da korisnik ima isto iskustvo na bilo kojem od uređaja. Kontinuitet omogućava korisniku da koristi aplikaciju na način da neku od svojih aktivnosti odradi od početka do kraja korištenjem pomoćnij uređaja (primjer je pravljenje ručka koji može da se počne pretragom recepata na PC računaru, zatim se nastavlja na tabletu sa pregledom sastojaka i na kraju se završava sa mobilnim telefonom koji služi kao lista za kupovinu namirnica u supermarketu). Komplementarnost dizajna prikazuje moderne načine upotrebe više uređaja koji se međusobno dopunjuju radi postizanja cilja (u ovom slučaju, za razliku od kontinualne paradigme, bez upotrebe nekog od uređaja nije moguće izvršiti operaciju) – primjer je vožnja automobila igračaka koji se upravljaju pomoću mobilnog telefona. Moderne aplikacije ne moraju da prate sve tri paradigme, mogu biti koncentrisane samo na jednu ili na neki kreativan način iskoristiti više njih.
 
Autor teksta je stariji dizajner korisničkih iskustava u Google-u što dodatno daje težini teksta. Završna poglavlja vam daju pregršt primjera i vodič za upotrebu prikupljenih podataka o korisnicima u svrhu testiranja i odlučivanja načina o implementaciji 3K pristupa. Preporučujemo knjigu svim enterpreanur-ima i osobama koje pokušavaju da pokrenu svoje startup kompanije (posebno ako im se biznis bazira na aplikacijama za mobilne uređaje).
 
 
Autor: Bojan Vukasović
 
 

izvor:

TehnoPlus - Crna Gora

na testu

  • image

    Logitech Revue

  • image

    Apacer M822

Moj dan na Internetu

Kolumne

image
Branimir Bukilić:
Informacioni sistem – podrška upravljanju
image
Milica Daković:
KAKO MJERITI ICT?
image
Slobodan Trifković:
Zloupotreba autorskog djela od strane samog autora